Kerk op Schoot

Sprankelende, belevingsgerichte diensten voor kinderen van 0 tot 4 jaar, dat is het doel van kerk op schoot. Tijdens deze diensten beleven baby’s, peuters én hun (groot)ouders/verzorgers een Bijbelverhaal met alle zintuigen. We vertellen het verhaal, afgewisseld met veel liedjes (op bekende peutermelodieën) en belevingsgerichte activiteiten. Met deze vieringen maken jonge kinderen (én hun ouders) op een speelse manier kennis met de kerk en kunnen ouders elkaar op een informele manier ontmoeten.

Ontstaan

De Kerk op Schoot programma’s zijn ontwikkeld binnen de Protestantse Gemeente Oisterwijk c.a. door ds. Hester Radstake en Eveline Nieuwenhuijse. In 2011 zijn we gestart met deze bijzondere vieringen, om voor de allerjongsten in de gemeente meer te bieden dan alleen de crèche. Met succes, want na de eerste viering met drie kinderen is de opkomst van een gemiddelde dienst verviervoudigd. Een Bijbelverhaal wordt uitgesplitst in onderdelen, die worden geconcretiseerd aan de hand van een zelfgemaakt lied op een bekende melodie. Bij elk onderdeel wordt ook een ‘belevingselement’ toegevoegd; iets om te zien, te doen, te voelen.. Op deze manier gaat het verhaal voor kinderen leven en kunnen ze echt deelnemen aan de viering. Van veel ouders horen we dat Kerk op Schoot liedjes thuis nog regelmatig gezongen worden en dat kinderen, hoe jong ook, nog volop kunnen vertellen wat er in de dienst gehoord en beleefd is. Na aandacht voor onze programma’s in JOP PRO! kwamen er diverse aanvragen vanuit andere PKN-gemeenten. Met deze site willen we onze programma’s en ervaring delen.

Programma’s

Een Kerk op Schoot viering vindt bij voorkeur in de kerk zelf plaats. Op die manier kunnen de kinderen vertrouwd raken met het kerkgebouw en voor en na de vieringen honderduit vragen stellen over alles wat ze zien. Elementen die in een ‘normale’ kerkdienst zitten, komen ook terug bij Kerk op Schoot; het aansteken van de Paaskaars, een gebedje en samen zingen. Ook is er voor elk kind een echte liturgie, waarin de liedjes uitgeschreven staan voor de ouders. Voor de kinderen zelf staan er plaatjes in die het verhaal ondersteunen en eventueel thuis kunnen worden ingekleurd.

Elke viering begint met een ontmoeting met dominee Beer waarbij we tijdens een liedje hallo, hallo, hallo, welkom bij Kerk op Schoot! hallo hallo hallo, wie ben jij? kennismaken met de baby’s en peuters! We geven aandacht aan elk kind persoonlijk: elk kind mag reageren zoals het zelf wil, uitbundig of stilletjes op schoot.

Vervolgens wordt het Bijbelverhaal verdeeld in ongeveer 6 ‘scènes’: een paar zinnen tekst, een toepasselijk liedje (onder muzikale begeleiding) en een ‘belevingselement’, waarbij we afwisselend verschillende zintuigen aanspreken. Zo hebben we bij het verhaal van de Ark van Noach bijvoorbeeld een bak met water met daarin een boot waarmee de kinderen kunnen varen, en voelen ze de regen wanneer ze natgespoten worden met de plantenspuit. We kiezen voor belevingselementen die voor zowel baby’s als peuters aansprekend zijn. Ook bellen blazen is bijvoorbeeld een heel geschikt onderdeel; baby’s kunnen kijken naar de bellen en ze misschien wel proberen te pakken, oudere peuters kunnen ook zelf al proberen om (mee) te blazen. Op die manier proberen we elk kind op zijn eigen manier aan te spreken en te boeien. Het is belangrijk dat elk kind mag reageren op zijn eigen manier. Sommige kinderen zijn gelijk heel uitbundig en vertellen enthousiast mee met het verhaal, andere kinderen zitten rustig bij hun ouders op schoot en zijn meer kijkend aanwezig. Dat is prima, het gaat erom dat het kind zich op zijn gemak voelt, plezier beleeft aan de dienst en het verhaal beleeft. Wanneer een kindje erg verlegen is, kan het soms toch wat uitgelokt worden door niet rechtstreeks met het kind in contact te gaan, maar de belevingselementen bij een ouder aan te bieden (bijvoorbeeld papa de kroon opzetten in plaats van bij het kind zelf).

Na afloop van de viering wordt er gezamenlijk nog iets gedronken en iets lekkers gegeten. Op deze manier kunnen de kinderen nog even met elkaar spelen en ontmoeten de ouders elkaar. Wanneer het passend is bij het verhaal, kan ook nog een korte activiteit worden toegevoegd, zoals het versieren van een palmpaasstok of een gezamenlijke maaltijd.

Ervaringen delen

Op deze website willen we graag onze ervaringen met het vieren de allerjongsten delen. Maar we zijn ook heel benieuwd naar ervaringen van anderen! Graag nodigen we u daarom uit om ideeën, opmerkingen of vragen met ons te delen via het contactformulier. Gaat u onze programma’s gebruiken? Leuk! We vinden het leuk om een berichtje te krijgen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *