Palmpasen thuis

In veel kerken zou er rond Palmpasen een Kerk op Schoot-viering zijn. Nu dat niet door kan gaan in verband met de Corona-maatregelen heeft Stichting Kerk op Schoot de Palmpasen viering omgeschreven naar een thuisviering.

Zo kunnen jullie toch ook met de jongste kinderen aan de slag met het Palmpaas-verhaal op een Kerk op Schoot-manier. We hopen dat veel gezinnen met jonge kinderen er gebruik van kunnen maken om zo toch samen te vieren.

Het is even stil geweest….

…. maar we zijn weer druk aan het werk voor Kerk op Schoot!

Momenteel werken we aan het nieuwe programma “De Drie Wijzen”, geïnspireerd op een programma dat we kregen vanuit de Protestantse Gemeente Voorst, leuk voor tijdens of na de kerstperiode. Dit programma verschijnt nog niet direct op de website, omdat we graag eerst feedback willen van enkele kerken.

Willen jullie dit programma al ontvangen en gebruiken? Stuur ons dan een mailtje, dan sturen we je het programma toe zodra deze klaar is en kun je er meteen mee aan de slag, vinden we leuk!”

Abraham nu beschikbaar!

Nadat het programma “Abraham “is getest door kerken in Alblasserdam, Ede en Epe is deze nu te downloaden op onze website!

Downloaden
De liturgie, de liturgie met toelichting en de attributenlijst zijn weer te downloaden: https://kerkopschoot.nl/programmas/abraham/

Kerk op Schoot Leusden

De leusderkrant heeft een leuk artikel geschreven over Kerk op Schoot in de Protestantse gemeente Leusden.

LEUSDEN Met een baby of peuter naar de kerk. Dat is de opzet van de Kerk op Schoot vieringen die sinds mei dit jaar in de Protestantse gemeente Leusden worden gehouden. Vieringen waarin juist de allerkleinsten mee kunnen doen.

Titia Doorn is één van de initiatiefnemers. ,,De kleinste kinderen van 0-4 jaar zijn er in de gewone kerkdiensten niet bij. Er is dan oppas in een andere ruimte, waar ze kunnen spelen. We zochten naar een manier om hen toch te laten wennen aan de kerk.”

In het voorjaar werd een kleine werkgroep gestart, van dominee Maria, Titia Doorn, Nelly van Uden en Andrea van Maanen. Al snel werd besloten gebruik te maken van het materiaal van Kerk op Schoot, een landelijk project van de PKN. Het gaat om korte vieringen in een ongedwongen sfeer. Doorn: ,,We zitten echt in de kerk, maar met kussens op de grond of op de stoelen eromheen. De kleintjes bij papa, mama, opa of oma op schoot. De muzikanten zitten dichtbij en spelen op gitaar en fluit. Voor we beginnen kruipen of rennen de kinderen nog wat rond, terwijl de ouders elkaar gedag zeggen. Zo raken ze vertrouwd met het gebouw.”

Lees de rest van het artikel op leusderkrant.nl

Kerst update!

Kerst update!

Nog net voor de kerstdagen nog even een korte Kerk op Schoot update! Het is weer even stil geweest maar sinds de oprichting van Stichting Kerk op Schoot hebben we het erg druk gehad om alles op de rit te krijgen.

Veel mensen downloaden ons kerstprogramma om ook voor de allerkleinsten een mooie kerstviering te houden.

Stichting

Inmiddels is onze website aangepast met informatie over de stichting en zijn alle andere benodigde zaken geregeld.

Na de oprichting zijn we ook op zoek geweest naar een Raad van Advies en we zijn erg blij dat we drie enthousiaste mensen gevonden hebben die ons als vrijwilliger willen ondersteunen met ons werk. Meer hierover op de site.

Nieuw programma

Achter de schermen is er hard gewerkt aan een nieuw programma: Abraham. Het programma is eerst door ons in concept uitgewerkt en getest door kerken in Alblasserdam, Ede en Epe. Van hen hebben we feedback gekregen die we nu verwerken, begin volgend jaar zal het programma op de website te downloaden zijn!

Stichting Kerk op Schoot opgericht!

Sinds woensdag 7 juni is Stichting Kerk op Schoot een feit!

Kerk op Schoot is enkele jaren geleden gestart als initiatief om voor de allerkleinste kinderen een plek te creëren in de kerk. Om het succes hiervan te delen met anderen hebben we de website kerkopschoot.nl opgezet. Vele downloads verder zijn er inmiddels vele plekken in Nederland waar onze Kerk op Schoot vieringen plaatsvinden. lees meer over het ontstaan…

Alle ontwikkeling van programma’s, de website, communicatie en promotie gebeurt in eigen tijd. Vanwege het plezier en de inspiratie die velen aan Kerk op Schoot ervaren, willen we graag nog meer mensen bereiken en helpen om zelf ook Kerk op Schoot vieringen te organiseren. Omdat wij een vrijwilligersorganisatie zijn, hebben wij  hiertoe zeer beperkte middelen.

Met de oprichting van de non-profit organisatie Stichting Kerk op Schoot willen we onze organisatie een vorm geven die onafhankelijk is en ook voor buitenstaanders nog beter herkenbaar is. De belangrijkste doelstelling van onze stichting zal zijn het “ontwikkelen van visies op het betrekken van kinderen, in het bijzonder zeer jonge kinderen, bij het kerkelijk leven alsmede het ontwikkelen van mogelijkheden om dergelijke betrokkenheid te bewerkstelligen”.

Als eerste grote nieuwe ontwikkeling willen we videomateriaal ontwikkelen ter ondersteuning van mensen die Kerk op Schoot willen gaan uitvoeren (instructievideo’s). Zo willen we het mensen makkelijker maken om met Kerk op Schoot te beginnen of de vieringen nóg leuker en aansprekender te maken. Daarnaast willen we het ondersteunende materiaal verder gaan verbeteren, nieuwe programma’s ontwikkelen en Kerk op Schoot in stand houden.

De komende maanden willen we proberen hiervoor financiële middelen te werven uit fondsen en giften van kerk en gemeenten. . Ook daarvoor is het nodig om een stichting te zijn. In onze nieuwe rol als bestuur van de Stichting Kerk op Schoot blijven we alles als vrijwilligers doen. Nog belangrijker: we willen alle Kerk op Schoot materialen kostenloos kunnen blijven aanbieden aan iedereen die er vieringen mee wil organiseren.  Voor het maken van de video’s en dergelijke hebben we echter wel (deels) professionele hulp nodig. De financiële ondersteuning zal dus enkel worden aangewend voor dat soort externe ondersteuning.

Gebruikt uw kerk of instelling onze programma’s en wilt u een bijdrage leveren aan het in stand houden van Kerk op Schoot?
Dit kan via deze pagina.

Mocht U een gift overwegen, maar eerst beter willen weten waaraan we die willen besteden, dan willen we dat uiteraard best toelichten. Wilt u Kerk op Schoot op een praktische manier helpen, dan horen we ook graag van u!

En hoe ga je dat regelen bij de notaris? Nou, zo dus: in stijl!

 

Ideeën uitwisselen met elkaar

We komen regelmatig in contact met mensen die heel enthousiast bezig zijn met Kerk op Schoot, vaak met leuke ideeën en toevoegingen voor onze programma’s. Bedankt voor al jullie leuke reacties!

Het lijkt ons leuk om ideeën met elkaar uit te wisselen en elkaar te inspireren. Uit alle reacties willen we zelf ook weer inspiratie opdoen om nieuwe programma’s te ontwikkelen en te delen via de website. We hebben een besloten facebookgroep aangemaakt en nodigen jullie uit om je hiervoor aan te melden, dit kan via: https://www.facebook.com/groups/kerkopschoot/

Kerk op Schoot en JOP

Samen vieren met jong en oud, waarbij kinderen een kerkdienst op hun eigen niveau kunnen beleven. Daar worden we bij JOP, jeugdorganisatie van de Protestantse Kerk, blij van. Daarom zijn wij erg enthousiast over Kerk op Schoot en werken we graag samen. Onze gezamenlijke passie voor (kleine) kinderen in en rond de kerk werkt naar beide kanten inspirerend. Zo heeft JOP meegedacht over de website en de flyer en delen we nieuwe en bestaande programma’s met onze achterban. Ook is ds Hester Radstake met dominee Beer en een aantal mensen van JOP naar een conferentie in Birmingham geweest over kinderen in de kerk. Wij hopen dat veel gemeenten het voorbeeld van ds Hester Radstake en Eveline en Robert Nieuwenh uijse volgen en samen met allerkleinsten vieren, zodat ook zodat ook zij zich gaan thuis voelen in de kerk.

Meer informatie over JOP vind je op www.jop.nl

Dominee Beer goes international

Van 23 tot en met 26 november was dominee Beer samen met Hester in Birmingham (UK) op een conferentie van CWMEurope (Counsul for World Mission) over “Mission with Children”. Er waren zo’n 30 mensen uit Wales, Engeland, Nieuw Zeeland, Jamaica en Nederland om met elkaar te spreken over de plek van kinderen in de kerk. Dit gebeurde aan de hand van lezingen van drie sprekers: Jos de Kock van de Protestants Theologische Universiteit in Nederland (Universitair docent educatie & catechetiek) sprak over ‘vorming’, leeromgevingen, leerdoelen en leeridealen; Helen Franklin van Scripture Union (bijbelgenootschap) sprak over ‘geloof delen en evangeliseren’ en Jill Kayser (Kids Friendly Church) sprak over ‘inclusie’ – hoe betrek je kinderen volop en volledig bij de kerk(dienst).

Elk kerkgenootschap moest een van de bijbelstudies doen. Nederland – vertegenwoordigd door mensen van JOP, de makers van de Kletsklapper (geloofsvragen voor jongeren) en Hester – maakte een bijbelstudie aan de hand van het verhaal van de Emmaüsgangers. Zoals Jezus meeliep met de leerlingen, willen wij in het werken met kinderen ook meelopen met hen: mee oplopen, vragen stellen, dingen uitleggen en aanwezig zijn, maar ook hen weer loslaten zodat ze het zelf verder moeten doen. Dominee Beer (Rev. Bear) had ook zijn inbreng. We zongen met de deelnemers “Hello hello hello, welcome at Church-on-the-Lap”, we braken de matzes (als belevingselement) en zongen daarbij op de melodie van Vader Jacob “Will you stay, stay and eat, here with us? here wit hus? Jesus broke and blessed the bread before He shared it. Than they saw who He was”

De deelnemers waren erg enthousiast over Rev. Bear, en het idee van Church-on-the-Lap wordt meegenomen naar Nieuw-Zeeland, Wales en plekken in Engeland!

20151123_134510

Bruiloft in Kana nu beschikbaar!

Het nieuwe programma “De bruiloft in Kana” is nu te downloaden op onze website.

Impressie
Voor een impressie van deze viering kunt u de foto’s van de viering in Oisterwijk bekijken via de website: http://www.pkn-oisterwijk.nl/kerkelijke-gemeente/fotoalbums/bruiloft-kana-kerk-op-schoot/

Downloaden
De liturgie, de liturgie met toelichting en de attributenlijst zijn weer te downloaden: https://kerkopschoot.nl/programma-bruiloft-in-kana/

DSC_2639